Horgász Papa Carp Team

A horgászat nem egy sport-ez egy életforma

Együnk halat! - 2.

Gombás csukapörkölt juhtúrós sztrapacskával

Az elmúlt hétvégét szűk családi körben töltöttem. Az újra havazással ijesztgető, erőlködő télben nem sok esélyt láttam a horgászatra, de gondolataim annyira a peca és a halak körül forogtak, hogy pótcselekvésként, ha már fogni nem lehet, legalább együnk halat elhatározásra jutottam. Egy korábbi pergetés alkalmával fogott kettes formájú krokodilpofájút céloztam meg a fagyasztó szekrényben, amolyan téli csukaszezont búcsúztató lakomának szántam ezt a fejedelmi halat.

Hozzávalók:
1,5-2 kg-os megtisztított csuka,
jó kétujjnyi vastag füstölt mangalica szalonna,
2 fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
0,5 kg gomba ( lehet szárított is, de ezt előre be kell áztatni)
1 db csípős zöldpaprika,
1 db piros édes paprika,
1 db paradicsom,
pirospaprika,


A csukapörkölt elkészítése:
A halat megtisztítjuk, fehérre pucoljuk. Ez annyit takar, hogy a pikkelyezés után erőteljesen megkapargatjuk a csuka bőrét - a levakart feketeség az, ami nem kívánt ízek hordozója lehet. (Jelen esetben fagyasztottat használtam, természetesen ezt előbb hagyjuk kiolvadni, ekkor lehet még tovább tisztítani, ha szükséges.) Tisztítás után kétujjnyi szeletekre vágjuk. Besózzuk és állni hagyjuk a hűtőben legalább félórát.
A felkockázott a szalonnát egy edényben hevíteni kezdjük, de nem pirítjuk pörccé, csak izzasztjuk. Ha már elég zsiradékot nyertünk belőle, akár ki is szedhetjük - félretehetjük a sztrapacskához is, de én benne hagyom. Vigyázzunk, nehogy megégjen. Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, majd a tűzről félrehúzva rászórjuk a pirospaprikát. Ha már megkötötte a zsiradék a paprikát, néhány keverés után a felöntjük kevés hideg vízzel, ezzel a hagyma szinte szétrobban, és egy sűrű krémet kapunk. Erre szedjük a rusztikusan nagyobb darabokra vágott gombát, majd a halszeleteket. Rányomjuk a zúzott fokhagymát, négyfelé vágott paradicsomot, zöldpaprikát és felöntjük annyi vízzel, hogy a halat éppen ellepje. A gomba is ereszt egy keveset, de ez a plusz elpárolog a végére. Célszerű nagyobb lábost használni, mert nem szabad kevergetni, csak rázni, az a jó, ha egy rétegben van a hal. Az újra rotyogástól számított 20-30 perc alatt elkészül a pörkölt.

A körethez:
személyenként 1 db közepes burgonya,
liszt,
1 tojás,
só,
a tetejére 0,25 kg juhtúró, tejföl

A sztrapacska készítése:
Lereszeljük a burgonyát - egy apróbb lyukú reszelővel - ráöntjük az elkevert tojást, majd annyi lisztet, hogy egy nokedli tésztánál keményebb állagú masszát kapjunk. Normál lyukbőségű nokedli szaggatóval kiszaggatjuk. Forró vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjúk és tűzálló tálba téve rácsipkedjük a juhtúrót.
Tálalásig melegen tartjuk.

Sajnos nem tudtam vargányát - még szárítottat sem - beszerezni, pedig azzal lett volna az igazi. A vargánya íze nemcsak a vadakhoz, hanem a csukához is igencsak passzol. Így a könnyebben beszerezhető termesztett társával készítettem el a csukapörköltet, jóféle füstölt mangalica szalonnával indítva és köretnek a juhtúrós sztrapacskát kínáltam hozzá bőven meglocsolva tejföllel. Mindenkinek ízlett, ajánlom másoknak is, bátran próbáljátok ki ezt a párosítást. Jó étvágyat kívánok hozzá.

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 1
Heti: 7
Havi: 20
Össz.: 5 476

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek
Horgász Papa Carp Team - © 2008 - 2024 - horgaszpapa.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »